2009. március 9., hétfő

Jól beleléptünk...

Levél érkezett szerkesztőségünk e-mail címére. Az írója névtelenséget kért, az írásnak mi adtunk címet.
Felháborodásomnak szeretnék hangot adni, mert rútul becsaptak bennünket.
Régen a Mezgé dolgozója vagyok. Sok évvel ezelőtt Hocz János igazgatónk minden dolgozó számára kötött önkéntes nyugdíjpénztári biztosítást, nevezzük így, A biztosítónál. Néhány évvel később, az iparival való összevonásunk táján átléptettek mindenkit B biztosítóba. Most ősszel a kedves igazgatónk azzal állt elénk, hogy tárgyalásokat folytat ismét A biztosítóval, és kollektíve úgymond visszalépünk. Sokaknak nem tetszett az ötlet, berzenkedtek ellene rendesen. Elhangzott ott közben olyan fenyegetés is az igazgató szájából, hogy ha lesznek renitenskedők, akkor senkinek sem fogja fizetni az önkéntes biztosítást. December közepén még egy 10 perces összdolgozói értekezletet is összehívott, hogy kinyilatkoztassa: "Átlépünk, kollégák, B-ből A-ba. Minimális költségetek lesz vele, mindösszesen az eddig felhalmozódott összeg egy ezreléke." Még ki is számolta nekünk: "Ha van 300 000 Ft-od rajta, akkor 300 Ft lesz a költséged." Utalást tett arra is, hogy aki nem hajlandó átlépni, annak többé nem fizeti az iskola.
Szorgalmasan töltöttük hát a papírokat, B-be a lemondó, A-ba a belépési nyilatkozatot. Nem tudok pontos számot, de a 80 dolgozóból legalább 60 átlépett. A "renitenskedők" kötötték az ebet a karóhoz, ők nem lépnek át, senki ne fenyegesse, ne kényszerítse őket ilyen lépésre.
Eljött a 2009-es év, az egyik vezetőségi értekezleten elhangzott, hogy az önkormányzat a gazdasági helyzetre tekintettel nem engedi tovább fizetni a biztosítást. A "renitenskedők" szerint az önkormányzat nem azt mondta, hogy ezt ne fizesse, hanem, hogy takarékosan gazdálkodjon, és ő döntött úgy, hogy ezt nem fizeti.
Ha válság, hát válság, elfogadtuk a tényt.
A feketeleves akkor jött, amikor megkaptuk mindkét biztosítótól a számlákat. B biztosítónál a lemondás, A biztosítónál a belépés költsége összesen 10 000 Ft volt fejenként!
A "renitenskedők" most kiröhögnek bennünket, hogy mint a birka mentünk az igazgató után. Volt aki nyíltan a szemembe vágta, hogy megérdemlem a sorsom. Akkor nagyon rosszul esett!
Ugyanez a kolléga felvilágosított arról is, hogy az üzletkötő markát szintén 10 000 Ft üti be- illetve átléptetett emberenként.
Valamiért nagyon sürgős volt az igazgató úrnak, hogy decemberben átlépjünk.
Valakinek jól összedobtuk a karácsonyi ajándékra valót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése