2009. március 16., hétfő

Csak semmi hisztériakeltés!

Jól felkavarodott az állóvíz iskolánk körül. Nincs olyan nap, hogy valamilyen hír fel ne röppenne iskolánk jövőjét illetően.

Több mint 700 gyerek és 80 dolgozó néz bizonytalansággal a jövőbe.
Ez a bizonytalanság a legrosszabb.


Tény, hogy országosan most a szakiskolai képzés kap nagy támogatást, az Európai Unióból rengeteg pénz áramlik be az ipari képzésre. Jelenlegi igazgatónk nem elkötelezettje az ipari képzésnek.
Tény, hogy az iskola gazdaságtalanul működik. Amellett, hogy a szakképzés mindenhol többe kerül, mint a gimnáziumi képzés, lehetett és kellett volna ezt az iskolát is ésszerűbben működtetni. A mostani helyzet tarthatatlan, a jelenlegi iskolavezetés nem tud megfelelni az elvárásoknak.
Tény, hogy a város igyekszik megszabadulni ettől a "pénznyelő" intézménytől, nem is gondolkodik helyi megoldáson, csak azt látja, hogy sokba vagyunk.
Tény, hogy ha a megyéhez kerülünk, függetleníthetjük magunkat az Orosházán dúló politikai viharoktól.
Tény, hogy azok az iskolák, amelyeket a Harrukkern már átvett, a bezárás előtt álltak, s most szakképzés folyik bennük.

Butaság azt terjeszteni, hogy az isk
olát bezárják, hogy a Mezgé megszűnik. Ezt azok akarják mindenkivel elhitetni, akiknek a jelenlegi helyzet ideális, a zavarosban elhalászgatnak, úgy van munkájuk, hogy arra a fajta képzésre, amelyet ők folytatnak, nincs meg a kereslet.
Azok riogatnak pusztulással és leépüléssel, akiknek inog a székük és a pozíciójuk az intézményben.
Persze azt sem szabad elhallgatnunk, hogy az átszervezés és a struktúraváltás mindig áldozatokkal jár. Dolgozókat bocsátanak el, bizonyos szakmák képzése itt helyben megszűnik, nagy valószínűséggel a város igényeinek megfelelően elsősorban a vasas szakmák képzésének lesz létjogosultsága az orosházi tagintézményben.

De még semmi nincs eldöntve. A törvény értelmében március végéig kell a képviselőtestületnek meghoznia a döntést a megyének való átadásról, hogy az ebben az évben meg is valósulhasson.

Nincs szükségünk ijesztgetésre, fenyegetésekre, hisztériakeltésre.

Elegünk van abból a sok hányattatásból, ami az elmúlt 5-6 évben zajlik körülöttünk. Stabilitást szeretnénk! Nagy Gábor igazgatóhelyettes nyugdíjba vonulása óta nem volt két egymást követő évünk, amikor ugyanannak a vezetőgárdának az irányításával dolgozhattunk volna. Ahány vezetőség, annyi vezetői stílus, annyi haladási irány. Ez az állandó változás felőrli minden energiánkat.
Elegünk van abból, hogy a politika beleavatkozik az oktatásba. Szeretnénk, ha végre a szakértelem, a pedagógiai hozzáértés, a jó értelemben vett, az intézménynek előnyöket teremtő menedszer-szemlélet volna az egyetlen mérce az iskolavezetés megválasztásánál, nem pedig, hogy kit melyik párt támogat, melyik jelöltnek milyen a színe.

Sajnáljuk, hogy az iskolánk sorsát is az elvakult politikai csatározások bélyegezték meg.

Fotó: Varju József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése