2010. július 4., vasárnap

Tanévzáró

Iskolánk 2010. június 21-én tartotta ünnepélyes tanévzáróját.
Az esős időre tekintettel az iskola ebédlőjében zsúfolódott össze több száz diák és pedagógus.
A Himnusz után 11. évfolyamos diákok mondtak verset, majd Jancsurák József, a Tudáspark vezetője mondott rövid ünnepi beszédet.

Rendkívül eseménydús volt a 2009/2010-es év, így számos diák vehetett át könyvjutalmat kimagasló tanulmányi munkájáért, szorgalmáért, kiemelkedő közösségi tevékenységéért, tanulmányi vagy sportversenyeken, iskolai rendezvényeken való részvételéért. (A legtöbb versenyeredményről a Mezgé portálon már részletesen beszámoltunk.)

A legkiemelkedőbbek a fodrász tanulóink voltak:
Nemzetközi „Kézműves kupa”- Miskolc :egy 2., két 3., egy 4. és egy 6. helyezés
Országos Fodrász-, Kozmetikus és Körömdíszítő Verseny – Békéscsaba: egy 1., egy 2., egy 3., egy 4., egy 8. és egy 9. helyezés
Országos Ifjúsági Fodrászbajnokság :1., 3., és 5. helyezés

Az Országos Szakiskolai Tanulmányi Versenyen mezőgazdasági gépésztechnikus szakmai ismeretből 9 fő tanuló, közgazdasági-marketing alapismeretekből 1 fő tanuló (Muzsik József) gépészeti alapismeretekből 3 fő tanuló (Skorka Gábor, Birkás Sándor, Mórocz Győző) szobafestő-mázoló-tapétázó szakmából 4 fő tanuló, fodrász szakmából 6 fő tanuló hegesztő szakmából 4 fő tanuló vett részt.

Műszaki Innovációs Pályázat: 2. díj (csapattagok: Buzi Róbert, Csala Richárd, Kovács Tímea)

SZTE „Gazdálkodj okosan!” pályázaton 1.díj (Kovács Tímea)

Megyei népmesemondó verseny: 1., 2. helyezés és különdíj

Költészetnapi intézményi szavalóverseny: 5 fő vett részt, 1 fő különdíjas lett (Mócz Gergő)

Gyarmatiné Hepp Erzsébet kolléganőnk kulturális tevékenységének köszönhetően nemcsak a fent említett vers- és prózamondó versenyeken mertek elindulni tanítványaink, hanem egy aktív kis csapat is sikerült összeállt – főként 11. évfolyamos tanulók közreműködésével – az iskolai rendezvények műsorainak színesebbé tételére, levezetésére. Ez a kis társaság nagyon színvonalas munkát végzett valamennyi iskolai fellépésük alkalmával.

Bozó Klára kolléganő kéthetente „Beszélni nehéz”-szakkört vezet. Novemberben a tanárnő vezetésével négy 10/2-es tanuló vett részt a Budapesten tartott Péchy Blanka emlékversenyen.

A Német Kisebbségi Önkormányzat által szervezett német nyelvű szavalóversenyen
Nagy Gabriella 12/4 osztályos tanuló 4.,
Kozma Éva 10A osztályos tanuló pedig 5. helyezett lett.

Körmöczi Zoltán kolléga megalakította a „Szó-Köz” nevű iskolai zenekart, amelynek tagjai az iskola hangszeren játszó és énekelni tudó diákjai. Elsőként a 2009. november 19-én megrendezett szakmai napon mutatkoztak be. Jelentős fellépésük volt Budapesten április végén, ahol a Szakma Sztár szakmai versenyen színesítették a rendezvény kulturális műsorát.

"Karácsony" megyei grafikai pályázaton Kránitz Anita különdíjas lett.

Jakóné Varga Erika az év során 3 ízben vitte a diákjainkat a Filharmónia hangversenyeire. Az utolsó alkalom április hónapban volt. A szervezett hangversenyeken 85 fő tanulónk vett részt.
Ugyancsak a tanárnő készítette fel a diákjainkat ősszel a Rock-vetélkedőre, márciusban pedig a Békéscsabán megrendezett toborzó énekek és katonadalok versenyére, ahol 7 fő tanulónk szerepelt.

Michaeli Andrea a biológiai fakultációin részt vevő diákokkal minden évben kötelező jelleggel „mini-szakdolgozatot” írat, melyet projektekként adnak be a tanulók. Az idén 29 ilyen mű készült, melyből 26 érte el a tanárnő által elvárt színvonalat. Ezeknek a projekteknek kettős céljuk van: a Németh Imre Emléknap keretében meghirdetett ökoiskolai pályázatra nyújtják be a tanulók, illetve az érettségizők a biológia tétel egyik felét válthatják ki vele. Az idén a Németh Imre Emléknapon Csák Mónika 12/3a osztályos tanuló nyerte el az első helyezést.
Ugyancsak a Németh Imre Emléknap alkalmából előzetes feladatként vers és novellaíró pályázatot hirdettünk, ahol a legjobb novellát Zubor Noémi 11/1 osztályos tanuló írta, a Végzetes diéta címmel.

Az ősz folyamán nagy sikerű eseménysorozatot valósított meg: szeptember végén megrendezték a „Zöld hét” című programot.

Az iskola tanulóinak egy csoportja ökoiskolai tanulmányi kiránduláson vett részt, 3 napot töltöttek Gyenge Edit és Elek Sándor kollégáink kíséretével Sikondán.

Májusban került sor az 1. környezetvédelmi vetélkedő megrendezésére a régió iskoláinak. 7 csapat nevezett be, köztük a saját iskolánk csapata Michaeli Andrea tanárnő vezetésével. A csapattagok a 10/2 osztály tanulóiból kerültek ki, 3. helyezést értek el. Az ökológiai lábnyom mérésében és kiértékelésében a 10/1-es tanulók is tevékenyen részt vettek.

A szakiskolások megyei számítástechnikai versenyén a következő eredmények születtek:
Kozma Éva (10/A) 4. helyezett lett, felkészítő tanára: Lukács Magdolna
Szabó-Nagy Zsolt (10/A) 2. helyezett,
Csiki Gergely (10/B) 5. helyezett lett, felkészítő tanáruk: Szőllősi Béla.
Az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen informatika tantárgyból Szabó-Nagy Zsolt (10/A) 17. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Szőllősi Béla.

Matematikából Hegedűsné Farkas Erzsébet 3 tanulóval vett részt Gyulán a Hajnal Imre Matematikai Tesztversenyen.

Sportolóink is sikeresek voltak. Focistáink a Szakszervezeti Területi Versenyen novemberben 1. helyezést értek el.
A Kiskunhalason márciusban megrendezett 37. Rákóczi Kupán ismét a dobogó legmagasabb fokára állhattak.

Birkózásban a serdülő korosztályos bajnokságon 3.helyet, a válogató országos bajnokságon 5. és 7. helyet szereztek..

A belügyi rendészeti fakultáción részt vevő diákjaink is sikerrel szerepeltek a versenyeken. Lövészetben és a Területi bajnoki tornán értek el helyezéseket október hónapban. Felkészítőjük Kristofóri Zoltán volt.
Katasztrófavédelmi megyei ifjúsági versenyen az öt-öt fős csapat 1. és 3. helyezett lett.
Kissné Lenkei Diána nagy létszámú belügyi rendészeti csoportot vitt el Budapestre a CSI interaktív kiállításra és versenyre. Csapatainknak bűntényeket kell felderíteniük és kinyomozniuk.


A tanévzáró ünnepségen két diák kapta meg "Az év tanulója" címet. A tantestület döntése alapján a szakközépiskolai részen Kovács Tímea 10/2 osztályos tanuló,
a szakiskolai részen pedig Kunos Nikolett 12/A osztályos diák érdemelte ki ezt a kitüntető címet.

Az osztályfőnökök ajánlásai a következők voltak:

Kovács Tímea jó tanulmányi eredményével, példamutató magatartásával és szorgalmával, szakmaszeretetével, segítőkészségével, pozitív emberi tulajdonságaival megszerezte tanárai és iskolatársai elismerését és megbecsülését.
Jó tanulmányi eredményt ért el a 2009/10-es tanévben.
Az Alapfokú Művészeti iskola tánc szakának egyik legszorgalmasabb tanulója, szereplésével közreműködött a Szakmai nap sikerében.
Megszervezte a Kossuth-nap legsikeresebb versenyszámát, a táncversenyt.
Jó helyezéseket ért el ökológiai pályázatokon és versenyeken, az SZTE Hódmezővásárhelyi Főiskolai Karon 100 000.- Ft.-os ösztöndíjat nyert. A Békés Megyei METESZ innovációs pályázatán 2. helyezést és pénzjutalmat kapott.
Képviselte iskolánkat a megyei énekversenyen.
A szülői értekezleteken mindig részt vett segítőként.
A „Beszélni nehéz” anyanyelvápoló szakkört képviselte az országos találkozókon
Életvitelével, egyéniségével példaként szolgál iskolatársai számára
A fentiek alapján a tanuló méltóan képviselte iskolánkat, növelte jó hírét, ezért kérem a Tisztelt Tantestületet, hogy adományozza a tanuló számára az ÉV TANULÓJA kitüntetést.

Orosháza, 2010. június 08.

Makoviczki János, osztályfőnök

Kunos Nikolett 2008. júniusában, a 10. évfolyamot kezdte iskolánkban.
(Előtte a Táncsics Mihály Gimnázium diákjaként végezte a 9. osztályt.)
Könnyen beilleszkedett az osztályközösségbe, barátokat szerzett és azóta aktív irányítója a közösségi életnek. 10. évfolyam végén vállalta a megmérettetést a Városi Diákönkormányzati tagságért, és bejutott. Ott is megállta a helyét.
Tanulmányi eredménye is egyre jobb lett, hiszen példamutató szorgalmával már az első szakképző évfolyam végén jeles eredménye volt, melyet most a 12. évfolyamon kitűnőre „javított”.
Az osztályban tanító kollégák példamutató, segítőkész, tisztelettudó, a feladatok vállalásában élenjáró tanulóként jellemezték.
Az osztálytársai mellett, ha kell, kiáll, de nem elvtelenül, hiszen hatalmas igazságérzetével mindig a jó oldalt, a helyes irányt képviseli.
Munkájára igényes, precíz, lelkiismeretes úgy az elméleti, mint a gyakorlati tárgyaknál. Ennek eredményeként szakmai tanárai javaslatára nevezett az Országos Fodrász-, kozmetikus és körömdíszítő Versenyre, melyet 2010. április 17-én rendeztek Békéscsabán. Kategóriájában: „Férfi divatfrizura szárításban” maga mögé utasított minden versenyzőt, vagyis 1. helyezésével iskolánk és oktatója – Cseh István – hírnevét öregbítette.
A felsorolt tulajdonságai, eredményei alapján javaslom a 2009-2010 tanévben AZ ÉV TANULÓJA címre a szakiskolai tanulók közül.

Orosháza, 2010. június 14.

Jakóné Varga Erika, osztályfőnök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése