2010. június 9., szerda

Ki volt Németh Imre?


Németh Imre 1930. július 5-én született Békésszentandráson. Iskoláit Mesterszálláson, Jászberényben és Budapesten végezte.
1950/51-ben tanítóskodott Mesterszálláson, majd a főiskola elvégzése után Orosházára került testnevelés tanárnak. Később a József Attila Tudományegyetemen biológia szakos tanári képesítést szerzett.
Felkészült, következetes, szigorú, de igazságos tanár volt. Kollégiumi nevelőként is dolgozott.
Építőtáborokba kísért tanulókat belföldön és külföldön egyaránt. Szervezett diáktáborokat, éveken keresztül a Bükk hegységben sátoroztak és túráztak a diákok, gyalogtúrákon ismerkedtek meg a természet szépségeivel.
Szívügye volt a természet. A Mezgében az ő jóvoltából már akkor ünnepelték a "Madarak és fák napját", amikor még a környezetvédelem nem volt ilyen központi kérdés.
Tanítványa, későbbi kollégája, Hocz János indította el a Németh Imre-emléknapot, Imre bácsi felesége pedig anyagilag támogatta a biológia versenyeken eredményt elért tanulókat.
Az alapítványt fiai, Imre és Ervin hozták létre, akik maguk is a Mezgé diákjai voltak.
A Németh Imre Alapítvány évente részesíti jutalomban a környezetvédelem és a biológia terén kiemelkedő tanulókat.

1 megjegyzés:

  1. Örömmel olvasom, hogy kedvenc tanárunk emléke nem merült feledésbe. Ma is emlékszem az 1963 nyarán Bükki túrára. Feledhetetlenek még most is a tornaórái, hogyan tüzelte fel a kézilabda csapatot, sokszor vesztes állásból fordítottunk, megnyertük a mérkőzést. A koleszos stiklinket sem feledem amit nagyon sokszor meghiúsított. Az is előfordult, hogy azért még is sikerült. Veres Béla egy 1966-ban végzett diák

    VálaszTörlés